Doffe koplampen: oorzaken en oplossingen
Koplampen zijn misschien niet het eerste auto-onderdeel waar je aan denkt als het over rijveiligheid gaat.
Toch zijn doffe koplampen een gevaarlijke belemmering van de autoveiligheid. Zie je krassen of vuil op de lampen, zien ze er dof of verweerd uit? Zorg dan dat ze zo snel mogelijk weer schoon zijn.
Waarom doffe koplampen zo gevaarlijk zijn, hoe koplampen dof worden en hoe je dit kunt oplossen lees je hier.
Waarom zijn doffe koplampen zo gevaarlijk?
Doffe koplampen zijn niet voor niets een afkeurpunt in de
APK eisen. Slecht zicht op de weg en niet goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers is een risico dat je niet wilt nemen, zeker niet op donkere winterdagen of in de avond.
Doffe koplampen zorgen voor minder lichtopbrengst, waardoor jij minder goed kunt zien wat er voor je op de weg gebeurt. Ook zien andere weggebruikers jouw auto minder snel. Dit kan voor ernstige schade en zelfs ongelukken zorgen.
Vooral sinds 2013 is goede verlichting extra van belang; sindsdien doet Rijkswaterstaat namelijk
‘s avonds en ‘s nachts de lichten uit van sommige snelwegen.
Kortom, wil je veilig de weg op en door de APK komen zonder afkeurpunt, zorg dan dat je doffe koplampen zo snel mogelijk weer helder zijn.
Hoe ontstaan verweerde koplampen?
Er zijn verschillende oorzaken voor doffe koplampen:
- Algemene slijtage; met een auto van ouder dan 7 jaar heb je meer risico op koplamp slijtage.
- Pekel; in de koude maanden waarin gestrooid wordt, kan pekel de koplampen aantasten.
- UV-straling; op zonnige dagen kunnen zonnestralen zorgen voor vergeelde, doffe koplampen.
- Chemische middelen uit de wasstraat tasten ook de helderheid van je koplampen aan.
- Steentjes, modder of takjes die tegen de koplampen opvliegen, veroorzaken krassen en putjes die resulteren in doffe koplampen.
- Oxidatie; na lange tijd in de zon krijgt elke auto te maken met doffe koplampen door oxidatie.
- Vuil in de buitenlucht, zoals chemicaliën kunnen de koplampen ook aantasten en dof maken.
Oplossingen
Om een dure APK of boete te voorkomen, is het van belang dat je de doffe koplampen weer laat glanzen. Hoe doe je dit?
Ga eerst na of jouw koplampen van glas of van kunststof gemaakt zijn. Oudere auto’s hebben vaak glazen koplampen, nieuwere auto’s hebben meestal kunststof lampen. Dit is belangrijk, omdat doffe koplampen van glas niet gepolijst kunnen worden. Dit geeft dus een optie minder dan voor kunststof koplampen.
Dit zijn de verschillende oplossingen voor het opknappen van doffe koplampen:
Doffe koplampen zelf schoonmaken
De goedkoopste manier is om zelf de doffe koplampen te polijsten. Wat je hiervoor nodig hebt, is enkel een koplamp polijstmiddel, coating en schuursponsje.
De doffe koplampen polijsten doe je in vier eenvoudige stappen.
Sommige informatiebronnen raden aan om je doffe koplampen te polijsten met middelen die je al in huis hebt, zoals tandpasta, WD40 of cola. Doe dit niet, deze middelen verwijderen namelijk de originele coating die beschermt tegen UV-straling en smeren de beschadigingen slechts tijdelijk dicht. Kies daarom altijd voor producten die speciaal voor doffe koplampen gemaakt zijn. Ze zijn er niet voor niets!
Doffe koplampen laten schoonmaken bij de garage
Een andere optie is om de doffe koplampen te laten polijsten door de autogarage. Een logische keuze als je zelf twee linkerhanden hebt en liever iets extra betaalt voor een professional. Doffe koplampen polijsten bij de garage kost zo’n €40 meer dan wanneer je dit zelf doet.
Let er wel op dat de garage je geen extra’s verkoopt die niet nodig zijn. Vraag om uitleg bij de handelingen die ze verrichten en toelichting bij de producten die ze gebruiken. Misschien durf je het na die ‘snelcursus’ de volgende keer wel zelf aan.
Nieuwe koplampen kopen
De laatste optie is om geheel nieuwe koplampen te kopen. Dit is vaak de enige keuze als je glazen koplampen hebt.
Ook als je na het polijsten nog met doffe koplampen zit, is dit de uitkomst. Soms hebben de lampen simpelweg hun beste tijd gehad en is er weinig meer aan te doen.
Weet je niet welke koplampen je nodig hebt voor jouw type auto? Geen zorgen, via onze kenteken check zie je in één oogopslag welke
koplampen (en andere onderdelen) geschikt zijn voor jouw auto.
Wanneer moet ik doffe koplampen schoonmaken?
De keuze maken tussen doffe koplampen schoonmaken of vervangen kan lastig zijn. Wanneer kun je ze nog schoonmaken en wanneer zijn ze echt aan vervanging toe?
Ons advies: probeer de doffe koplampen altijd eerst te polijsten. Herhaal het polijst proces meerdere keren, zodat je echt alle mogelijke lagen vuil weggewerkt hebt. Blijf je daarna toch nog met doffe koplampen zitten, dan is het tijd om nieuwe lampen aan te schaffen. Nieuwe koplampen zijn namelijk een investering van soms wel honderden euro’s. Het zou zonde zijn als achteraf blijkt dat je die uitgave had kunnen voorkomen door de doffe koplampen te polijsten.
Advies bij doffe koplampen
Heb je vragen over doffe koplampen, producten of auto-onderdelen? Het
klantenservice team van Uitlaatdiscounter helpt je graag.
Onze medewerkers kunnen je adviseren over de juiste auto-onderdelen en onderhoudsproducten voor jouw type auto. Ook voor andere vragen, zoals over ons retourbeleid, verzending en montage kun je contact opnemen.
Waarom voor Uitlaatdiscounter kiezen?
Dit zijn de voordelen van koplampen, polijstmiddel en andere auto-onderdelen en onderhoudsmiddelen bestellen via Uitlaatdiscounter:
- Zeer ruim assortiment
- Persoonlijke, directe hulp en snelle verzending
- Kennis van zaken
- Scherpe prijzen door directe inkoop bij de fabriek
- Klantbeoordeling van 9,1/10 (ruim 9500 beoordelingen)
- Binnen 14 dagen retourneren of omruilen
- Uitstekende bereikbaarheid (08.30 uur - 17.30 uur)
- Verschillende contact opties (Via WhatsApp, per e-mail of telefonisch)