Autobanden kopen? 5 tips



Autobanden kopen? 5 tips

De banden van je auto zijn essentieel voor een veilige deelname aan het verkeer. Op tijd nieuwe autobanden kopen en je huidige banden onderhouden is daarom erg belangrijk. Hierdoor voorkom je schade en andere ongemakken en kun je met een gerust gevoel op weg. Geen expert op het gebied van autobanden kopen en onderhouden? Wij geven 5 handige tips die de volgende vragen beantwoorden:
  1. Wanneer moet ik nieuwe autobanden kopen?
  2. Welk type is geschikt voor mijn auto en rijstijl?
  3. Hoe onderhoud ik mijn banden zodat ze langer meegaan?
  4. Moet ik autobanden kopen per stuk, per paar of per set van 4?
  5. Waar kan ik betaalbare onderdelen voor mijn autobanden kopen?
Lees verder voor alle tips!


Tip 1: Wanneer nieuwe autobanden kopen?

Nieuwe autobanden kopen is nodig wanneer één van de volgende situaties van toepassing is:


Je hebt meer dan 50.000 km gereden

Bestuurders die (meer dan) 50.000 km per jaar autorijden, moeten elk jaar nieuwe autobanden kopen. Na ongeveer 50.000 km is de gemiddelde band namelijk aan vervanging toe vanwege slijtage. Let op: de maatstaf van 50.000 km is slechts een indicatie. Bovendien moet je eerder nieuwe autobanden kopen voor de voorwielen (na ongeveer 30.000-40.000 km), dan voor de achterwielen. De volgende elementen hebben ook invloed op hoe lang banden meegaan voordat ze toe aan vervanging zijn:
  • Het wegdek: rijd je vooral op snelwegen of juist onverharde wegen?
  • De slijtvastheid van de banden: sommige banden slijten sneller dan anderen.
  • De belasting van de banden: rijd je zonder passagiers in een lichte auto, of zit je vaak met het hele gezin plus koffers in een zwaardere auto?
  • Jouw rijstijl: sportieve rijstijlen zorgen voor een snellere slijtage dan een rustige rijstijl.
  • De bandenspanning: hoe hoog of laag is je remweg en hoeveel grip heeft de band nog?


De profieldiepte van band(en) is minder dan 1,6 mm

De minimaal geoorloofde profieldiepte van een autoband is 1,6 mm. Deze limiet is niet voor niets een wettelijke eis: regenwater kan bij een profieldiepte onder de 2 mm niet meer goed worden afgevoerd, wat ernstige ongelukken kan veroorzaken. Wettelijk gezien is nieuwe banden kopen dus pas nodig wanneer je een profieldiepte van 1,6 mm of lager hebt. Toch adviseren wij al bij 2 mm de banden te vervangen, zodat je zeker bent van een veilige rit.


De band is beschadigd

Zit er een scheur, deuk of andere beschadiging aan de band? Dan is deze niet meer veilig om mee te rijden en dus aan vervanging toe. Nieuwe autobanden kopen is ook nodig als er droogtescheuren ontstaan. Meestal gebeurt dit na zo’n 10 jaar.


Tip 2: Welk type autobanden kopen?

De banden zijn op bovenstaande punten gecontroleerd en je bent tot de conclusie gekomen; je moet nieuwe autobanden kopen. Hoe weet je welke je nodig hebt? Lees dan verder hoe je de beste keuze maakt waardoor het juiste type autobanden kopen kinderspel wordt.


Zomer- en winterbanden of all season autobanden kopen?

Elk halfjaar moeten banden verwisseld worden van zomer- naar winterbanden of andersom. Zo heb je voor de verschillende weersomstandigheden de juiste grip. Een goede herinnering voor het verwisselen van de seizoensbanden is het verzetten van de klok. Daarnaast kun je all season autobanden kopen, ook wel vierseizoenenbanden genoemd. Hier kun je het hele jaar op blijven rijden. Beide opties hebben voor- en nadelen uiteengezet in onderstaande tabel: Zomer- en winterbanden Voordelen Nadelen Beter geschikt voor het afleggen van veel kilometers Elk halfjaar verwisselen Beter geschikt voor sportieve rijstijlen Dubbel zoveel autobanden kopen (4x zomer- en 4x winterbanden) Verplicht in populaire wintersportbestemmingen als Tsjechië of Italië Altijd één set banden moeten opslaan (daardoor ook luchtverlies uit de opgeslagen set banden) Slijten minder snel Zijn speciaal ingesteld op de specifieke weersomstandigheden van het seizoen All season banden Voordelen Nadelen Hoeven niet verwisseld te worden Niet geschikt voor populaire wintersportbestemmingen als Tsjechië of Italië Minder autobanden kopen (4x all season banden ipv 4x zomer- en 4x winterbanden) Slijten sneller dan seizoensbanden Geen bandenopslag nodig (daardoor ook geen luchtverlies uit de opgeslagen set banden, oftewel minder garagekosten wat betreft opslag en op spanning brengen) Niet geschikt voor erg hete temperaturen (de remweg wordt bij 100km/u 1.5x zo lang) Minder geschikt voor sportieve rijstijlen


Nieuwe of gebruikte autobanden kopen?

Occasion autobanden kopen klinkt goed voor de portemonnee. Toch raden wij dit af, aangezien je bij gebruikte autobanden nooit precies weet hoe er mee gereden is en of er geen beschadigingen opgelopen zijn. Neem geen risico op de veiligheid van jezelf en andere verkeersdeelnemers, nieuwe autobanden kopen is een stuk veiliger en komt met de zekerheid van een garantietermijn.


Eenvoudig checken welk type band je nodig hebt

Het soort band dat je aanschaft is ingewikkelder dan alleen seizoensbanden of all season autobanden kopen. De band zelf kan verschillen in:
  • Breedte
  • Hoogte-breedte verhouding
  • Inchmaat
  • Draagkracht
  • Snelheidscategorie
Op de bandcode van de auto staat aangegeven welk type band je precies nodig hebt. Deze code kun je vinden op de zijwand van de banden. Als je tevreden bent over de huidige banden, kun je autobanden kopen met diezelfde code. Benieuwd naar het brandstofverbruik, de rolweerstand en de grip op een nat wegdek? Dat staat vermeld op het bandenlabel dat sinds een aantal jaar verplicht is. Om autobanden kopen eenvoudiger te maken, kun je een kentekencheck doen. In het basisrapport van de auto zie je de precieze bandenmaten voor jouw auto.


Tip 3: Controleer zelf regelmatig de profieldiepte en bandenspanning

Elk jaar nieuwe autobanden kopen is niet goedkoop. Om zo lang mogelijk profijt te hebben van banden is het belangrijk om regelmatig de profieldiepte en bandenspanning te controleren. Door banden goed te onderhouden, ben je op tijd op de hoogte van eventuele schades. Bovendien verminder je de kans op dure reparaties of zelfs boetes, want:
  • Een te lage bandenspanning veroorzaakt sneller lekke banden en brengt daardoor de extra kosten mee van nieuwe autobanden kopen.
  • Voor het rijden met een te lage profieldiepte betaal je een boete van €150 per band.
  • Bij een te hoge bandenspanning heb je meer kans op een klapband wat weer leidt tot de extra kosten van nieuwe autobanden kopen.
  • Bij een te harde band kan een drempel de binnenkant van de band beschadigen.
  • Een te zachte band wordt sneller heet en heeft minder raakvlak met de weg.
  • Een versleten profieldiepte zorgt voor meer risico op aquaplaning en een langere remweg.


Tip 4: Vervang de banden per paar

Als slechts één band aan vervanging toe is, lijkt het misschien logisch om alleen die band te vervangen. Toch is dit niet de meest veilige keuze, want hierdoor slijten de verschillende banden in ongelijke mate. Dit zorgt ervoor dat de auto minder stabiel op weg staat en naar één kant kan trekken wanneer je remt, wat de kans op ongelukken vergroot. Nieuwe autobanden kopen doe je dus liever per tweetal. Vier nieuwe autobanden kopen is niet nodig, aangezien de meeste auto’s voorwielaandrijving (Front Wheel Drive) hebben. Heb je vierwielaandrijving (Four/All Wheel Drive), dan is vier nieuwe autobanden kopen wel aan te raden.


Tip 5: Online onderdelen voor autobanden kopen

Wil je jouw banden onderhouden op het gebied van wielophanging? Bij Uitlaatdiscounter kun je de beste onderdelen voor jouw autobanden kopen. Of je nu wielbouten, een stabilisatorstang of een reparatieset nodig hebt, wij hebben allerlei kwalitatieve onderdelen op voorraad voor een scherpe prijs. Weet je niet welk onderdeel het meest geschikt is voor jouw auto? Met de kentekencheck op onze website zie je in één opslag de passende onderdelen. Kom je er niet uit of heb je een vraag? Neem contact op met onze experts!
Tags in deze blog
auto-onderhoud
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.